Pengalaman sebelum Herbalife

Saya sentiasa gemuk…

Saya memang dikenali oleh orang sekeliling saya sebagai BOB ‘badan orang besar’. Sejak dari kecil lagi berat saya memang dalam lingkungan ‘overweight’ iaitu melebihi daripada berat normal orang lain yang sama usia dengan saya. Antara faktornya ialah pengambilan makanan tanpa kawalan. Saya boleh makan seakor ayam sehari atau 6-7kali makan sehari. Oleh kerana saya berada dalam kategori tinggi, masalah berat badan berlebihan ini tidak begitu menonjol pada orang lain. Saya juga selalu memilih untuk memakai pakaian longgar dan besar supaya orang tidak nampak lemak berlebihan pada badan saya.

Gambar waktu kerjaGambar waktu kerja

Picture 064Nak duduk kerusi plastik pun susah

Semakin meningkat dewasa, berat badan saya terus berada dalam paras berlebihan, terutamanya ketika saya dah mula bekerja. Lagi banyak stress, lagi banyak makan dan kadang-kadang waktu bekerja pun ada makanan di sebelah meja.

Photo Jan 31, 10 06 41 PMNi gambar saya waktu kursus induksi lepas setahun bekerja.

Berat saya naik 20kg lagi selepas kerja, sebab banyak makan waktu meeting dan kerja yang kurang bergerak. Apa yang membuatkan saya ingin berubah, dan mendapat semangat yang kuat untuk menurunkan berat badan, bila kesihatan saya terjejas di usia yang muda. Doktor menasihatkan agar saya perlu menurunkan berat badan.

Cubaan menurunkan berat badan yang pertama…

Saya ada mengambil produk ‘fat burner’ dan juga mulakan senaman di GYM. Tetapi tidak ada perubahan kerana, saya tidak ada coach yang memantau dan juga bagi panduan tentang permakanan. Selama tiga bulan saya bersenam di GYM dan ambil produk tersebut tetapi tidak berjaya.

Selepas bertemu dengan Herbalife

Terima kasih Allah, terima kasih Herbalife

Akhirnya, pada penghujung tahun 2008, saya telah mendapat satu sinar baru dalam hidup saya. Saya telah menemui seorang jurulatih dengan produk yang telah berjaya membantu saya menurunkan berat badan, dan ianya betul-betul mudah untuk saya amalkan dan berkesan!

Apa yang membuatkan saya tertarik dengan “Herbalife” adalah coaching. Sebelum ini saya pernah gagal sebab tidak ada pengetahuan tentang diet dan juga gaya hidup aktif. Saya tidak pernah membuat analisa berat badan terlebih dahulu untuk memastikan progress penurunan berat badan saya, jadi di situlah saya tidak pasti sama ada penurunan itu berkesan atau tidak.

Alhamdulillah dengan adanya bantuan jurulatih kita akan dapat tahu semua itu.

Lelaki yang tak reti macam saya pun mampu menurunkan berat badan akhirnya …

Saya berjaya turunkan berat badan dengan banyak, dan berjaya kekalkan jumlah yang hilang itu sehingga kini setelah hampir tujuh tahun. Saya berjaya menurunkan berat badan saya daripada 150kg kepada 90kg !

profile

Ok abam siap dah nak bagi talk see you later #stskuantan

Bukan saya sahaja yang berjaya menurunkan berat badan. Kini saya juga berkongsi cara saya dengan orang-orang yang tersayang dan juga rapat dengan saya, seperti keluarga dan kawan-kawan.

My wife results, dah turun 25kg selepas bersalin. #fitmom

My wife results, dah turun 25kg selepas berpantang. #fitmom

Photo 06-11-2015, 9 47 50 AMIni Results adik saya, kalau abang boleh, adik pun mesti boleh kan.

Ramai juga kawan-kawan saya yang lain pun dapat results yang bagus.

Awesome @zeehinjohari dulu mcm kakak2 skg mcm adik2 hehe.. Dulu customer .. Now business partner. Buat #NutritionClub di Melaka.

Awesome @zeehinjohari dulu mcm kakak2 skg mcm adik2 hehe.. Dulu customer .. Now business partner. Buat #NutritionClub di Melaka.

Yer! Saya jual produk kuruskan badan. Produk ni tak bagus sangat. JANGAN BELI. Side effect dia mcm kwn saya yg ni jugak ni. Bahaya! kan @hafizaothman

Ibu kepada dua orang anak, now #Fitmom @hafizaothman

Yer! Saya jual produk kuruskan badan. Produk ni tak bagus sangat. JANGAN BELI. Side effect dia mcm kwn saya ni. Bahaya! Kan @zani_bob

Bobby kawan kenal di facebook @zani_bob

Tahniah @fitcouple89_sa from FAT to fit! Sekarang jadi asst. coach di #fitcampshahalam .

Tahniah @fitcouple89_sa from FAT to fit! Sekarang jadi asst. coach di #fitcampshahalam .

Congratulation @nur_syazlina on your body transformation!! #fattofit

Congratulation @nur_syazlina on your body transformation!! #fattofit

Ada banyak lagi testimoni yang saya boleh kongsikan dengan anda. tak kira umur asalkan ada usaha pasti akan berjaya.

Jadi anda SERIUS nak berjaya macam saya dan kawan-kawan saya yang lain?

Bagaimana saya boleh membantu anda mendapat kesan yang anda inginkan?

Jika anda mengambil keputusan untuk berubah dan inginkan cara terbaik untuk mencapai kesihatan dan berat badan ideal anda, apa kata sekiranya anda biar saya memahami anda dengan lebih lanjut supaya saya dapat memberikan beberapa garis panduan yang anda boleh ikut untuk turun berat badan, dan mengekalkannya untuk masa akan datang.

Di bawah ini adalah 11 soalan yang dapat membantu saya lebih memahami anda:-
1. Jantina
2. Umur
3. Tinggi dalam cm
4. Berat terkini dalam kg
5. Apa yang anda selalu ambil sebagai sarapan?
6. Berapa banyak air yang diminum dalam masa satu hari
7. Adakah anda selalu mengambil snek di antara waktu makanan utama? Jika ya, namakan jenis snek tersebut.
8. Adakah anda minum lebih banyak minuman manis/ kopi berbanding air kosong setiap hari?
9. Bilakah waktunya anda biasanya mengambil makan malam?
10. Adakah anda mempunyai sebarang masalah kesihatan?
11. Ceritakan lebih lanjut mengenai masalah anda berkaitan berat badan supaya saya dapat berikan lebih banyak cadangan untuk anda

Alamat email saya ialah nikefive@live.com dan saya sangat teruja untuk menunggu email dari anda.
Sedia membantu anda menurunkan berat badan,

profile
Jurulatih Pengurusan Berat Badan
Mohd Firdaus